13. jan. 2010

Det går mot lyse tider

Selv om januarkulda er på alles stivfrosne lepper, er det likevel grunn for kommende kommunikatører til å smile fornøyd mens andre rister på hodet.Ikke bare har sola snudd, men jammen er det et skrikende behov for kompetansen vår der ute også.

Forrige ukes utspill i diverse riksaviser gjør underverker for motivasjonen til en kald PR-student. En blanding av takknemlighet og medlidenhet sendes Aylar Lie og Alexander Rybak. For dere som er i gang med pensum og ikke leser sladderpressen, følger her et kort sammendrag i ekte tabloid-stil:

Aylar er nå endelig ferdig med studiekompetansen sin, noe hun skal ha all honnør for. Nå starter hun på medisinstudiene og har allerede begynt humanitær praksis ved å dele ut matpakka si til ”uteliggerne under brua”.

http://www.kjendis.no/2010/01/08/kjendis/aylar/aylar_lie/medisin/9825308
/ (utdrag fra lengre intervju i Dagbladets papirutgave FREDAG)

Alexander Rybak derimot er redd for å gi litt for mye av seg selv til sine kvinnelige fans. Han advarer derfor mulige fremtidige livspartnere om at han ”garantert vil være utro” hvis han kombinerer artistkarrieren med familieliv. De som er hypp på en fiolinspillende ektemann må dermed forberede seg på en mann (gutt) som spiller på flere strenger samtidig.

http://www.side2.no/kjendis/article2794996.ece
(Side 2s utvalgte sitater fra et intervju med =Oslo)

Aylars omdømme har tatt seg kraftig opp, i takt med et uttalt ønske om å rydde opp i en noe rotete fortid. Nå er hun ferdig med generell studiekompetanse og ser mot legeyrket fordi hun har ”et intenst ønske om å hjelpe folk”. Dette er jo flott, men det faller likevel på steingrunn når det blir fulgt opp av historier om hvordan hun gladelig deler bort matpakken til uteliggerne og tar lunsjpraten med sprøytenarkomane under brua. Det er mange som gjør en mye viktigere og større innsats for de svakere stilte i samfunnet hver eneste dag, uten at de sender ut pressemelding av den grunn.

Sitatene er selvsagt tatt ut av en større sammenheng og et lengre dybdeintervju. Sammen med et bilde av Aylar poserende i ridebukser med gnister som slår, er det likevel kanskje ikke den mest troverdige fremstillingen av en fremtidig lege. Journalistens spørsmål bygger opp under det hele og fremstiller fortsatt Aylar som den bimboen hun selv egentlig er ferdig med å være. En dum babe selger mer aviser enn en dame som endelig er på vei opp og frem i livet.

Rybak og Aylar startet litt i motsatt ende hva gjelder kjendisstatus. Vi stiftet først bekjentskap med Aylar som Frøken Norge-deltageren avslørt og disket på grunn av en tidligere pornokarriere. Dette fulgt opp av diverse glamourmodell-oppdrag og lettkledde seanser. Rybak hoppet inn på tv-skjermen som den glade Askeladd. Den litt naive Titten Tei-kopien ble trykket til alles hjerter etter felespill om sin tapte eventyrkjærlighet i Melodi Grand Prix.

I 2009 var han, i følge tv2, den mest omtalte kjendisen i Norge. Mediene elsker å skrive om han. En redaksjonsdesk på jakt etter gode overskrifter er én Rybak-telefon eller nyhetssøk unna et nytt hårreisende sitat. Det siste føyer seg inn i rekken. Det kan virke som artistens manager, Kathrine Synnes har gitt litt opp når hun uttaler ”utspillene hans får han stå for selv.” Og det er jo nettopp det han gjør. Han er dønn ærlig. Derfor er det også flere og flere som rynker på øyenbrynene samtidig som pressen elsker han mer og mer.

Fra å være svigermors drøm, er Rybak sakte men sikkert på vei
til å bli uspiselig. Mens Aylar går motsatt retning. Vi ser her gode eksempler på hvordan pressen driver cherry-picking uten at hovedpersonene helt vet hva som traff dem. De kunne kanskje trengt noen vink og advarsler om at inntrykk ofte formes etter bisetninger pressen velger å plukke opp.

Forholdet mellom PR-praktikere og journalister har historisk vært kjølig, på bakgrunn av inntrykket om at PR-folk danner uekte bilder av personer og bedrifter. Vi bør ta vare på de ærlige, ekte karakterene. Jeg er sikkert også naiv når jeg sier at vi i kraft av vår kompetanse kan bidra til dette. Hvem er det nå som skaper uekte bilder? Det er godt å se at det tydeligvis er behov for oss.

Så smil, PR-folk!
Det går mot lyse tider.

Martin Sjøblom Roppestad

Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

6 kommentarer: on "Det går mot lyse tider"

Liv-Runi sa...

Bra skrevet Martin! :D

SKOGLI sa...

enig med liv-runi. godt skrevet roppis!

Caroline sa...

Viktig poeng du trekker frem.. God penn

Marie Charlotte Karlsrud sa...

HAHAHAHAHAHAHAHA!!!! Du dreper meg!!! Konge innlegg!

Anonym sa...

Jeg liker ikke tanken på at jeg vet mer om min leges kropp enn hun vet om min..

peggy sa...

What a great piece. Martin -- you have talent!

Legg inn en kommentar