27. nov. 2009

Intro til Twitter


Faksimile: Twitter

Sosiale medier er på alles lepper, det er snakk om ”den nye samtalen”, og ”de nye mediene”. Twitter er et viktig element her, et verktøy som skaper relasjoner, dialog og kontakt.
I dette blogginnlegget vil jeg ta for meg de enkleste funksjonene på Twitter, og fortelle hvorfor det har blitt en viktig del av hverdagen til mange i kommunikasjonsbransjen.

Det er mange som tror at Twitter er som statusmeldingene på Facebook. For noen er nok Twitter akkurat det, et sted man skriver om sine hverdagslige gjøremål, men for de fleste er det et sted for inspirasjon, debatt og samtale.
Brukernavnet på Twitter kan du hele tiden endre, men det kan være greit å ha et brukernavn som ikke er alt for langt. Det er jo bare 140 tegn til rådighet, og da vil du ikke at noen skal bruke opp meldingen sin ved å skrive brukernavnet ditt. Det er ikke sånn at man anonymiserer seg på nettet lenger, så de alle fleste legger også ut fullt navn. Da blir det også mye lettere for andre å finne deg. Det kan også være greit å ha noen opplysninger om deg i bio-feltet; skriv kort hvem du er så det er lettere å se om du er verdt å følges.

På Twitter følger man folk man ikke kjenner, og det er det som gjør det spennende. Man kan følge politikere, PR-folk, journalister, astronauter og det som vil interessere deg. Det er når man følger en del personer(rundt 100), Twitter blir skikkelig gøy. Det er alltid noe nytt å finne. Gå inn på andres lister over hvem de følger, og se om du finner noen du vil følge. En liten ting som kan være greit å huske på, er at det er Twitter-etikette å følge personer som følger deg tilbake. Selvfølgelig bør man ikke følge hvem som helst, man må ha noen grenser, men man bør være åpen for å få et så stort nettverk som mulig. Selv følger jeg aldri spammere tilbake, de kan du blokkere og rapportere. Vi ønsker ikke slikt i Twitter-sfæren vår! Det kan også være greit å sjekke at personen har noe å bidra med, er det en som ikke har kvitra på et halvt år, er det kanskje bortkasta å følge han eller henne tilbake.

For å rette meldingen direkte mot en person, skriver man @brukernavn. Skriver man @brukernavn i begynnelsen av meldingen, vil den komme opp hos dine følgere som også følger personen du skriver til. Dersom du vil at alle følgerne dine kan se meldingen, kan det være lurt å skrive noe før du skriver @brukernavn. For eksempel: ”Hva mener du med det, @brukernavn?” Hvis du skal skrive en melding til en person som ingen skal se, må du skrive direktemelding til personen

Noe man fort legger merke til på Twitter, er hashtags (#). Det er en måte å merke meldingene sine på. Skriver du for eksempel om noe som omhandler skole, kan du skrive #prlinja et sted i meldingen. Da kan en person som er interessert i emnet, trykke seg inn på hashtagen, og lese meldinger som er tagget med det samme.

Retweeting er også noe du kommer til å se. Det betyr at en melding blir postet igjen. Det kan være en melding man synes er morsom eller bra, eller så kan du være uenig og sette en egen kommentar foran eller bak den opprinnelige meldingen. For å retweete er ofte det enkleste å skrive ”RT @brukernavn (meldingen)”. Vil du kommentere noe, kan du skrive det foran ”RT”. En annen variant å gjøre det på er og først skrive meldingen du retweeter, så skrive (via @brukernavn).
Det har vært en diskusjon på Twitter om man skal takke for retweets eller ikke. Jeg synes det er koselig med takk, men andre oppfatter det som støy. Jeg tror det kan være greit å bruke skjønn her. Dersom du ber andre om å retweete meldingen din eller spurt om noe, kan det være greit å takke etterpå. Om det retweetes veldig ofte, kan man også takke i en direktemelding, så slipper andre støyen.
En ting som kan være greit å huske på, er at Twitter er ingen chat. Det er ikke nødvendig å spamme ned med en hverdagslig samtale med ei venninne. Da er det mye bedre å logge på Facebook.

Når man blir glad i Twitter, og får litt kontroll på det, kan det være greit å bruke en Twitter-klient. Det er et eget program som fungerer på samme måte som Twitter. Men ofte kan det være flere funksjoner, og mer oversiktlig. Selv bruker jeg Tweetie, som er en enkel og liten klient. Den er veldig ryddig og oversiktlig. Jeg skal ikke gå mer inn på klienter her, det kan jeg heller komme tilbake til om dere ønsker det.
Jeg vil tro at det viktigste med Twitter, er å ikke gi opp med det samme. Det tar litt tid å sette seg inn i, men når man først er inne og skjønner det, får man mye tilbake. Selv har jeg fått mange gode tips og innspill til både det ene og det andre, og man får en mulighet til å komme i kontakt med mennesker man ellers ikke ville møtt.

Lise Mette Kjellberg
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

5 kommentarer: on "Intro til Twitter"

Ingeborg Volan sa...

Fin oversikt over hvordan bruke Twitter personlig. Neste gang kan dere skrive om hvordan man kan orientere seg i nettsamtalen ved hjelp av søk på tema, brukere, stikkord etc. - altså Twitter som overvåkningsverktøy. Også praktisk, selv om jeg (som dere) sverger til dialogen som arbeidsform.

Godt jobba!

Liv-Runi sa...

Fin oversikt for de som ikke har skjønt helt hvordan Twitter funker ennå. Håper å se flere folk fra #prlinja på Twitter fremover. ;)

Pål Horsle sa...

Takk for en fin blogg. Det skal bli spennende å følge denne utover. Hvorfor ikke melde seg på
EUPRERA Social Media Awards (SMA) 2010 ? Les mer på www.euprera.org

Forøvrig er jeg veldig enig i Ingeborg Volan sin oppfordring å bruke Twitter som overvåkingsverktøy. Som et Issues Management verktøy for eksempel?

Lars Skjegstad sa...

Godt med en liten innføring for oss som er nye på Twitter. Jeg tror også det ligger et potensiale til å bruke det på andre måte enn til det dagligdagse. Morsomt at Horsle nevner Issues Management her. Dette tok vi i linjestyret opp i vårt innlegg på Kommunikasjonsforeningens/ PR-utdanningens arrangement tidligere i høst.

Lenaramp sa...

FANTASTISK!!!! endelig noen som kunne gi meg en kjapp og oversiktlig innføring i twitter:) gleder meg virkelig til å følge denne bloggen, tusen takk for god veiledning:)

Legg inn en kommentar