25. nov. 2009

Arbeidslivet, gjesteforelesere og BI

Som sisteårs student på PR-linjen ved BI sitter jeg med mange inntrykk. På godt og vondt. PR er et svært omfattende emne og teoriene er mange, ikke minst er det også rom for tolkning. Gjennom tre år har vi vært gjennom utallige forelesninger, skrevet ett drøss av oppgaver og fullført krevende eksamener. Men er dette nok?
BI er en skole med mange kontakter. Mektige, kjente og høytstående personer som gjerne tar en tur til glassbygget vårt for å fortelle oss om bransjen og dens funksjon, i praksis. Gjesteforelesere er en enorm ressurs for oss usikre studenter som har modellene og teoriene ferskt til sinns, men lite kunnskap om hvordan det fungerer i det virkelige liv. Og her starter fortvilelsen.

Inntrykkene jeg sitter med etter alle presentasjonene er at det ligger langt mer bak dette kurset enn modeller og teorier, og godt er det. Bedriftene jobber, tenker, utfører og forteller ulikt. Dermed er det mye som tilsier at en bachelor i PR , fort kan bli svært ubetydelig hvis man mangler erfaring innen bransjen. Et raskt søk gjennom finn.no sine jobbannonser innen dette feltet, viser at det kreves minimum 3 års erfaring for å kunne søke på stillingene i det hele tatt. Så hva gjør man?
Jeg nevnte at gjesteforelesere er en enorm ressurs for oss, men noe uteblir. De er skremmende forsiktige med å snakke om hvilke jobbmuligheter vi studenter har i de forskjellige bedriftene. De gir også lite tips om hvordan vi kan få en fot innenfor bransjen. Det er mulig at studenter ikke er attraktive arbeidssøkere, grunnet deres mangel på erfaring. De yngste av oss fyller knapt 21 år når bacheloren er fullført. Det hele kan virke som en blindvei.

BI, som vi står i gjeld til hele livet, er kanskje de ansvarlige? Har vi fått nok ”tyngde” til å hoppe i jobb allerede til sommeren? Ja, kanskje teoretisk tyngde. Men for undertegnede så hadde det vært en betryggende følelse å få en bedre forståelse for hvordan teorien fungerer i praksis. Her stiller ikke BI sterkt.
I hovedsak er vi selv ansvarlige for den fremtidige karrieren vår, men råd på veien vil kunne kurere mange hodebry. Og det var ukens onsdagstips.

For øvrig ønsker jeg alle lykke til på eksamen!

Irma Krdzalic
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

15 kommentarer: on "Arbeidslivet, gjesteforelesere og BI"

Peggy sa...

Hei Irma -- You give the impression that you get no practical experience. I'm wondering if you find the campaign course not 'realistic' enough? What can we do to make it even more relevant?

Unknown sa...

hei Peggy,
kampanje kurset er det nærmeste vi kommer praksis. Så det er absolutt bra! Skulle gjerne hatt lignende kurs tidligere i prosessen også. Er derfor jeg skriver " BI stiller ikke sterkt", og med det mener jeg at det er noe bra, men at det er ønskelig med mer av det. Så mer PR-kampanje lignende kurs hadde vært fint.
Prøvde å formulere meg riktig, og var ikke meningen å gi inntrykk av at vi har INGEN praktisk læring (for det har vi), men at det kan bli enda mer av det.

Håper at evnt misforståelser er oppklart
Irma

Marius Thorkildsen, MA Corp. Com, Aarhus school of business sa...

Jeg mener man til syvende og sist er annsvarlig for å skaffe seg relevant erfaring gjennom studiene. Selvfølgelig er det vanskelig å finne studiejobber som tilsvarer "3 års erfaring", men da må man tenke anderledes, være anderledes.

Tror det hjelper å skaffe seg jobber, kunnskaper, erfaringer og verv som gir deg noe bringe til bordet. Du trenger ikke å være best på alt, men hvis du er skikkelig god på noe som ingen andre er like god på kan dette være nok..

Det skal også sies at gjennom å gjøre ting ved siden av studiene skaffer man seg det mye omtalte nettverket, som igjen kan hjelpe deg å få foten innenfor når den tid kommer.

Jeg mener BI kan gjøre en del, kanskje mer enn det de gjør nå, men når alt kommer til alt er det opp til oss som studenter.

Lene Ljødal sa...

Handelshøyskoen BI har mange tilbud dersom du ønsker å få flere erfaringer i tillegg til studiene. Dette er tilbud i form av verv, og SBIO har mange utvalg du kan bli med i hvis du ønsker noe mer, men relevant på CV´n din.

Selv er jeg på mitt fjerde verv i SBIO, og har fått praktisert det jeg har lært i forelesninger osv. Får stadig spørsmål om hvordan man klarer å kombinere verv, jobb, fritid og skole - det er snakk om prioriteringer. Og ja tidvis går det utover det andre, men det gjør jobb og fritid også.

Jeg føler det er feil å si at BI ikke gir oss nok. Tror det heller er snakk om hvordan DU velger å benytte deg av, eller i det heletatt oppsøke alle de mulighetene som finnes, - som videre kan gi deg praksis, erfaring og ikke minst mye morro.

Tone sa...

Har muligheten for å legge inn en liten praksisperiode i studiet vært oppe til vurdering? Noe i nærheten av det journaliststudentene på BI har for eksempel?

Kanskje er det noen PR-byråer eller kommunikasjonsavdelinger der ute (i privat, frivillig eller offentlig sektor) som kan bidra til at studentene får smake litt på det praktiske arbeidslivet mot at de selv kan få en spiller til på laget i et par måneder (en spiller som gjerne spiller gratis)?

Kine S.K. sa...

Å påta seg forskjellige verv innenfor BI eller SBIO vil bli sett på som relevant på en CV. MEN, ikke som relevant arbeidserfaring, og jeg tror det er det Irma vil frem til her.

Jeg er forøvrig helt enig med det Tone sier. Mer praktisk erfaring vil være ønskelig. Er jo derfor mange begynte på nettopp BI.

Lene Ljødal sa...

Verv kan selvfølgelig ikke erstatte relevant arbeidserfaring. Men ikke alle får en deltidsjobb innen PR, da burde verv og annet frivillig arbeid innen PR kunne veie opp... Dette ser jo arbeidsgiver på også - om du bare har studert, eller om du faktisk har gjort noe som helst som kan være nyttig i forhold til din studierettning.

Kommer jo så klart ann på hva slags verv man tar på seg. PR-ansvarlig innenfor et prosjekt er hvertfall nyttig senere. Selv har jeg hvertfall hatt positiv erfaring med dette.

Kine S.K. sa...

Er helt enig. Det er selvfølgelig relevant med frivillig arbeid, men jeg tror likevel ikke det "veier opp" som du sier. Selv om det muligens burde det. Alt man gjør ved siden av studiene ses på som relevant, men sånn jeg leser det Irma skriver, så er det annen og relevant arbeidserfaring man ønsker, noe som også vil telle som relevant arbeidserfaring i en søkeprosess.

Frustrasjonen ligger vel i det at man ikke får jobb uten relevant arbeidserfaring, og man får ikke relevant arbeidserfaring uten jobb. Og dersom det å studere PR og kommunikasjonsledelse ikke vil føre til jobbmuligheter innenfor PR-bransjen, da er jo studiet noe bortkastet. For det er jo ofte slik at de som jobber i PR-bransjen kommer fra yrker som journalist og liknende.

Jeg ser frustrasjonen til Irma her, men jeg ser også dere andres synspunkter. Ingenting kommer gratis. Men likevel er diskusjonen utrolig spennende, nettopp fordi dere er PR-studenter som vil inn i en bransje som synes vanskelig å få innpass i.

Lene Ljødal sa...

Enig, veldig spennende spennende. Men jeg bare synes det virker rart at det alle de timene f.eks jeg har lagt ned i diverse prosjekter ikke skal telle noe i det heletatt.

"Er det da mer riktig å ikke gjøre NOE? Enn å gjøre noe? "

Jeg kan virkelig ikke se for meg at det er bedre. Hvis man virkelig vil inn i bransjen så må man vise engasjement og der får du ikke ved å - SATT VELDIG PÅ SPISSEN - "sitte på rumpa og å si at det er for lite praktiske oppgaver på BI og at det er med på å hindre deg i å få jobb". Mye ligger i deg selv som person og hvor engasgjert du er: hvis du virkelig vil så gjør du det du kan, selv om det ikke teller like mye som relevant arbeidarfaring. Engasjement kan man komme langt med, og har du noe som helst å vise til - heller enn ingen ting - ser jo arbeidsgiver dette også.

Men ser selvfølgelig Irma sin frustrasjon, men jeg tror mye er opp til en selv og hvordan man velger å engasgjere seg i studier, på arbeidsmarkedet osv.

Kine S.K. sa...

Selvfølgelig! Det er riktig og viktig; man skal engasjere seg og jobbe, ved siden av studiene. Det er relevant og bra, men det kan vel likevel ikke forveksles med relevant arbeidserfaring.

Men samtidig, man kan ikke forvente at BI "fÔrer" oss med alt vi trenger for å komme ut i jobb. Man skal gi noe selv, og stole på at egne erfaringer og eget engasjement vil hjelpe noe på vei.

Men om PR-studiene teller så lite, og annen erfaring så mye, da er det både lurt og viktig å ta denne diskusjonen NÅ.

Lene Ljødal sa...

Absolutt enig i at det kan gjøres forbedringer når det kommer til praktiske oppgaver - ikke bare på PR-linjen, men også andre linjer.

Og nei, vi kan ikke forvente at BI skal mate oss med alt vi trenger: "Vi er ansvarlige for egen læring". Og derfor mener jeg at vi som er PR-studenter burde være engasgjerte av natur, utforske og virkelig ta ansvar for vår læring.

Kjempe bra å få disuktert dette med erfaring og hvordan vi kan få det til. Men man kan jo kanskje begynne å lure på om "de der ute" er de med feil syn? Alle kommer ut i arbeidslivet ferske og erfarne, et sted må man starte.

Unknown sa...

Jøss så spennende at det ble en skikkelig diskusjon. Bra!

Jeg er veldig enig med dere begge, litt mer enig med Kine da. Verv og slikt er jo klart et bonus, men hele BI kan i være i verv. Og i mitt tilfelle synes jeg at det har vært i overkant mye å gjøre på skolen, dermed blir det lite tid til verv og ekstra aktiviteter på skolen. Så da velger man kanskje å kun fokusere på skolen, og bare skolen. Nei som sagt, det kan virke som en blindvei...
Og jeg poengterer igjen...Vi har hatt noe praktisk læring på BI, særlig nå i 3. klasse. Men ikke nok, og det kan bli bedre. Min mening ihvertfall.

keep it going..

Unknown sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Nina Ilefeldt sa...

Denne problemstillingen gjelder alle studenter uten profesjonsutdannelse, uansett om du går på Univeristetet eller BI, og uansett hvilken utdannelse du tar.

Jeg tror absolutt det er lurt å skaffe seg relevant erfaring i form av deltidsjobber og verv ved siden av studiene. Vi som går på BI er heldige; vi har et stimulerende miljø med ambisiøse studenter, muligheter for jobber som studentassistenter på BI, utallige verv, og mange arrangementer med muligheter for nettverksbygging.

De som er engasjerte utmerker seg.

Har du beste karaktersnitt i klassen, vært gruppleder under kampanjen, og vunnet den, kan det til og med hende at du blir headhuntet til et lite PR-byrå.

Resten må gjøre som alle andre: begynne på gulvet og jobbe seg opp. Det er fullstendig urealisistisk å forvente at vi skal gå rett ut av BI og rett inn i en kommunikasjonssjefsstilling eller i et stort og kjent PR-byrå.

peggy sa...

Hei -- great discussion everyone. We have evaluated an internship versus the campaign course. There are plusses and minusses for both. Research of PR students in the US shows that they got the most out of a campaign course. Sometimes in an internship students end up doing menial labor like stuffing envelopes as the time is too short to really get involved meaningfully in projects. An internship program also takes a lot of administrative resources. I have looked at a number of programs and the best ones have a dedicated faculty member overseeing them, very strict qualifications, and the requirement of a final report/project. We haven't given up the thought, but we also hope that more and more firms will start offering internships for graduating students as well. Lots to work on! There has been given some good advice in the discussion here -- everyone needs help communicating, so there are lots of opportunities.

Legg inn en kommentar